small_forest_cutting____james_morgan__wwf_1

ALERTĂ PENTRU NATURĂ: Peste 100 de ONG-uri din Europa se coalizează pentru a împiedica slăbirea cadrului legislativ pentru conservarea naturii

Astăzi, peste 100 de ONG-uri de mediu din toată Europa, între care WWF și Societatea Ornitologică Română, lansează o campanie comună de salvare a celor două acte normative din domeniul conservării naturii aplicate în toate țările membre UE: Directivele Natura 2000 (Directiva Păsări și Directiva Habitate). Comisia Europeană ia în considerare revizuirea acestora, ceea ce ar însemna cel mai probabil slăbirea lor și irosirea unui progres legislativ și de conservare realizat în ani de zile. Pentru a împiedica acest lucru, cetățenii preocupați de mediu sunt chemați să semneze petiția „Alertă pentru natură” disponibilă la adresa www.wwf.ro/campanii/alertapentrunatura/.   

Comisia Europeană a decis să realizeze o evaluare în detaliu a ambelor Directive Natura 2000 pentru a determina dacă sunt eficace în protejarea naturii. Acest proces se derulează însă într-un context ostil conservării naturii, așa cum au demonstrat-o deja retorica pro-corporatistă și acțiunile de slăbire sau eliminare a unor legi europene cu implicații în protejarea și calitatea mediului pe care le-a inițiat Comisia Juncker de la învestire și până acum.

Petiția online „Alertă pentru natură”, lansată astăzi de ONG-uri, invită cetățenii din 28 de state UE, inclusiv România, să participe la consultarea publică organizată de Comisie pe această temă și să salveze astfel cele două Directive Natura 2000 care protejează cele mai valoroase zone naturale din Europa. În România, cele două directive oferă pârghii importante de protecție legală pentru siturile Natura 2000, precum Podișul Hârtibaciului din Transilvania, Munții Țarcu, Buila-Vânturarița, Grădiștea Muncelului-Cioclovina, Apuseni sau Delta Dunării.

Petiția este organizată și promovată de unele dintre cele mai importante ONG-uri de mediu de la nivel european: BirdLife (din care face parte și Societatea Ornitologică Română), European Environmental Bureau, Friends of the Earth Europe și WWF. Pe site-ul WWF-România, petiția poate fi găsită și semnată în rubrica „Campanii” – „Alertă pentru natură”, la www.wwf.ro/campanii/alertapentrunatura/. Aceasta poate fi semnată până la finalizarea consultării publice organizate de Comisie – 24 iulie 2015 – și este singura oportunitate prin care societatea civilă își poate spune părerea în acest proces de evaluare tehnică a directivelor.

Magor Csibi, Director WWF-România: De mai bine de 50 de ani, organizația noastră atrage atenția celor care iau decizii că viitorul omenirii este strâns legat de viitorul naturii din jurul nostru. Este nevoie de o schimbare totală de paradigmă, în care ne definim politicile economice, sociale și de mediu după capacitatea de generare a naturii și nu invers.

Deși pe lista de priorități a cetățenilor natura devine din ce în ce mai importantă, din păcate deciziile strategice, la nivel înalt, sunt dominate în continuare de interese economice și de lobby-ul industriei, natura rămânând un subiect secundar în agenda celor mai importante instituții.

Pentru prima dată în România, mii de oameni au ieșit pe stradă ca să ceară o protecție mai bună a pădurilor, mare parte dintre acestea situându-se în arii protejate Natura 2000; acest lucru ne arată că românii sunt atașați de natură și sunt pregătiți să dea un semnal clar atât autorităților naționale, cât și celor la nivel european, că natura nu este un obstacol sau resursă primă pentru economie, ci punctul de pornire în construirea unei societăți sustenabile.

Această acțiune marchează începutul unei campanii pan-europene care se va extinde până anul viitor inclusiv, pentru a contracara amenințările actuale de compromitere a eforturilor de conservare și pentru a obține o mai bună implementare și aplicare în teren a legilor existente (Directivele Natura 2000 și respectiv legislația care le transpune la nivel național).

Directivele Natura 2000 – un cadru legislativ modern și recunoscut la nivel internațional

Directivele Natura 2000  – Directiva Păsări și Directiva Habitate – sunt în vigoare din anul 1979, respectiv 1992 și sunt recunoscute ca unele dintre cele mai solide și inovatoare legi din lume pentru protejarea animalelor, vegetației sălbatice și habitatelor naturale împotriva presiunilor și riscurilor de dispariție. Grație acestor două legi majore, Europa are acum cea mai mare rețea de arii naturale protejate din lume, denumită Natura 2000, care acoperă aproape o cincime din suprafața terestră și 4% din suprafața marină a continentului. Caracteristica inovatoare a acestui cadru legal este că permite dezvoltarea socio-economică în arealul siturilor protejate, atât timp cât nu conduce la degradarea stării de conservare a speciilor și habitatelor pentru care zonele au obținut statutul Natura 2000. Acest cadru recunoaște că omul reprezintă o parte integrantă a naturii și consideră că soluția optimă o constituie cooperarea dintre om și natură. Numeroase situri Natura 2000 sunt valoroase tocmai datorită modului în care terenurile au fost administrate de oameni de-a lungul timpului, de pildă prin practici agricole tradiționale, ceea ce a ajutat la formarea peisajelor rurale și la întreținerea diversității biologice.

În România, avem 531 de situri Natura 2000 acoperind circa 23% din suprafața țării. Țara noastră ocupă primul loc în Europa din punct de vedere al biodiversității și deține ultimele ecosisteme 100% naturale de pe continent. Deși legislația națională care transpune Directivele Natura 2000 în România este departe de a oferi o protecție completă, iar problemele de implementare sunt constatate frecvent, o slăbire a acestor acte normative ar conduce la o situație mai gravă decât cea curentă, lipsind autoritățile de mediu și organizațiile nonguvernamentale de aceste instrumente importante pentru conservarea ultimelor colțuri de sălbăticie ale țării noastre. În cazul în care directivele Natura 2000 sunt deschise spre revizuire, țara noastră va avea probabil cel mai mult de pierdut din punct de vedere al diversității naturale și al zonelor sălbatice (precum pădurile virgine, defilee, râuri sau pajiști naturale). Această perspectivă ar trebui să ofere o motivație puternică tuturor celor cu afinități pentru natură și frumusețea naturală a României să participe la consultarea publică, prin semnarea petiției de la www.romania.panda.org/campanii/alertapentrunatura/.

Note pentru editori:

1. Mai multe informații despre procesul de evaluare a Directivelor Păsări și Habitate:

Fitness Check: Comisia Europeană derulează în prezent o evaluare în profunzime a directivelor, un așa-numit fitness check, ca parte a unei agende mai largi denumită REFIT care trebuie să stabilească dacă acest cadru legislativ este „adecvat scopului” (fit for purpose). Acest lucru înseamnă a vedea dacă, în forma actuală, directivele contribuie într-un mod eficient și coerent la obiectivele de protejare a speciilor și habitatelor de importanță europeană.
Analiza opțiunilor de corectare a directivelor (Review process): Dacă la finalizarea acestei evaluări (fitness check) – până în iunie 2016 – Comisia Europeană decide că directivele nu sunt adecvate scopului, va deschide un proces de analizare a variantelor de schimbare a reglementărilor, cu analizarea inclusiv a impactului (de mediu, economic, administrativ și social) acestor schimbări. Ei ar putea opta pentru scenariul business-as-usual și să le păstreze, pentru contopirea lor într-un singur corp de lege, pentru schimbarea anexelor (listele cu specii și habitate prioritare) sau pentru păstrarea lor în forma actuală, cu propunerea unor instrumente fără obligativitate legală de implementare.
Revizuirea (Revision process): Dacă și la finalizarea etapei precedente Comisia decide, în funcție de analiza opțiunilor, că directivele trebuie schimbate, va propune una dintre variantele de revizuire a lor. Aceasta ar urma să fie discutată și negociată cu Consiliul de Miniștri al UE și cu Parlamentul European, lucru care ar putea dura câțiva ani pentru ca varianta finală a legilor să fie agreată și adoptată de cele două instituții.

2. Clipul campaniei „Alertă pentru natură”: https://www.youtube.com/watch?v=xq4G8S3O7yo.

3. Fișă informativă Natura 2000 (în engleză): https://cdn.wwf.ro/uploads/2020/06/23203405/natura2000_factsheet_final.pdf.

Scroll to Top