Mahmudia

DESCRIERE ZONĂ

Situată în Delta Dunării, amenajarea agricolă Carasuhat a fost realizată în anii 1985-1989, însă lucrările de construcții-montaj au fost sistate in anul 1990. Prin urmare, în proporție de 70% aceasta nu a funcționat potrivit scopului pentru care a fost realizată și nici nu a fost redată regimului natural deltaic. Lucrările de desecare efectuate au condus la dispariția ecosistemelor naturale și la realizarea ecosistemelor antropice.

Parțial concesionată, incinta este exploatată agricol, dar suprafața de 924 ha, aflată în proprietatea consiliului local Mahmudia, este utilizată ca pășune comunală. Zona a fost puternic ruderalizată și nu prezenta interes conservativ, astfel că in anul 2012 a fost propus spre finanțare proiectul „Reconstrucția ecologică a terenurilor aparținând domeniului public al consiliului local Mahmudia în cadrul incintei Carasuhat din Delta Dunării”.

Scopul proiectului a fost acela de a crea condiții pentru menținerea biodiversității și creșterea conectivității habitatelor prin reducerea fragmentării datorate îndiguirii și desecării unor complexe acvatice din delta Dunării. Pe lângă obiectivele concrete de reconstrucție ecologică s-a urmărit și diversificarea resurselor naturale disponibile comunității locale.
Această abordare este o propunere de alternativă la dezvoltarea locală, pe de o parte pentru refacerea zonelor umede, ameliorarea calității apei, stocarea/atenuarea undei de viitură, iar pe de altă parte a posibilităților oferite comunității locale de a dezvolta activități eco-turistice, piscicole si agricole tradiționale.

OBIECTIVE

• Asigurarea inundabilității zonei și capacitatea de stocare a apei
  • Îmbunătățirea structurii, compoziției și funcționalității zonelor umede
  • Crearea și asigurarea zonelor favorabile pentru activitățile de pescuit sportiv, observarea/ fotografierea păsărilor